Fiscaal optimaal belonen DGA - Jongbloed Fiscaal Juristen (2024)

De werkkostenregeling (WKR)geldt voor alle werknemers, dus ook voorde directeur-grootaandeelhouder (DGA). Een DGA kan - binnen fiscale marges- gebruik maken van de vrije ruimte en / of zijn DGA-salaris verlagen omte zoeken naar een optimum. Daarnaast zijn er voor de DGA nog meer optiesom fiscaal zo optimaal mogelijk inkomen in privé te krijgen. Denk hierbijeens aaneen onkostenvergoeding, vergoeding studiekostenkinderen, vergoedingvan uw partner, auto van de zaak, vergoedingkosten internet thuis, etc.

In dit artikel een eerste aanzet over de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Werkkostenregeling voor de DGA

Binnen de WKR mag een DGA (in 2023) maximaal 3% van de eerste € 400.000van het fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen,dit noemen we de vrije ruimte. Bij een salaris van € 70.000 is dit derhalve€ 2.100 per jaar. Een vergoeding tot € 2.400 mag überhaupt worden gezienals gebruikelijke vergoeding, deze hoeft u dus verder niet te onderbouwen.Uzou dus in een jaar dit bedrag als belastingvrije bonus kunnen uitkeren.Overschrijdt de DGA de vrije ruimte, dan moet over het meerdere een eindheffingvan 80% worden toegepast. Dit lijkt nadelig, maar de 80% eindheffing zalvaak voordeliger zijn dan regulier loon. Laat dit eens berekenen door uwaccountant (of nog beter uw fiscaal jurist).

Andere beloningsvormen voor de DGA

Naast deze vrije ruimte kan de DGA bepaalde zaken ook nog belastingvrijvergoeden en / of gebruik maken van fiscaal gunstige regelingen. De belangrijkste:

  1. Optimaal DGA-loon
  2. Belastingvrije vergoedingen
  3. Vergoeding studiekosten kinderen
  4. Dividend naast salaris
  5. (Meerdere) auto's van de zaak

1. Optimaal DGA-loon

In 2023 is de gebruikelijkloonregeling aangepast en moet de DGA minimaalhet salaris van de meest vergelijkbare dienstbetrekking genieten (dit was75% van dit salaris). Tevens moet de DGA het hoogste salaris van de werknemersin dienstbetrekking binnen het concern genieten, dit met een minimum van€ 51.000. Een rekenvoorbeeld:

DGA-salaris

70.000

Bijtelling auto van de zaak

10.000

WKR eindheffingsbestanddelen

5.000

DGA-salaris nieuw

55.000

Via deze route zou u uw DGA-salaris in box 1 - afhankelijk van uw overigeaftrekposten - optimaal kunnen indelen. Vanaf een belastbaar inkomen vanzo'n € 70.000 (cijfers 2023) is het tarief 49,5%.

2. Belastingvrije vergoedingen DGA

Bij belastingvrije vergoedingen kunt u denken aan:

  • Zakelijke taxiritten
  • Consumpties onderweg (beperkt)
  • Zakelijke telefoongesprekken (geen abonnementen)
  • Koffie en thee bij thuiswerken
  • Kleine zakelijke aanschaffingen
  • Consumpties ontvangen relaties thuis (beperkt)
  • Representatie en geschenken (beperkt)
  • Privé wassen werkkleding
  • Woon-werkverkeer (€ 0,21 per kilometer)

Bij een auto van de zaak kunt u ook denken aan:

  • Parkeergelden
  • Veerpont
  • Tolwegen
  • Wassen van de auto
Let erop dat er een specificatie van de onkostenvergoeding aanwezigis en dat de onkostenvergoeding jaarlijks met onderliggende bonnen wordtonderbouwd. Lees onde rmeer dezeuitspraak waar het mis ging.

3. Vergoeding studiekosten kinderen

De studie voor kinderen wordt steedsduurder en over vrijwel elke vergoeding aan een werknemer moet belastingworden betaald. Studiekosten zijn niet meer aftrekbaar en vrijwel elkevergoeding aan een werknemer is belast. In dit onderdeeleen oplossingom belastingvrij het kind van uw werknemer te helpen.Kijk ook even naardezeuitspraaken laat u goed adviseren.

Let op ... Sinds 2022 staat in het HandboekLoonheffingen van de Belastingdienst het volgende: Het bovenstaandeis niet van toepassing als de personal holding van een directeur-grootaandeelhouder(DGA) overwegend op grond van de aandeelhoudersrelatie een studietoelageuitkeert aan de kinderen van de dga. Twijfelt u of er sprake is van loonuit een bestaande dienstbetrekking van een ander, dan kunt u uw belastingkantoor(via een verzoek tot vooroverleg) schriftelijk om een standpunt vragen.

Een werkgever kan de studiekosten van het kind van zijn werknemer vergoeden.Er zijn drie opties:

  1. Via de werkkostenregelingkan de werkgeveronbelast vergoedingen aan de werknemer verstrekken. De werkgever kan ditbelastingvrij betalen, mits dit binnen de vrije ruimte voor de werkkostenregelingheeft plaatsgevonden. Als de vrije ruimte is gebruikt (wat vaak het gevalis), dan moet de belasting worden betaald via de eindheffingsregeling.Eventueel kan worden gekeken of belast loon kan worden uitgeruild tegenonbelaste vergoedingen (cafetariamodel).Pas wel op met de gebruikelijkheidstoets.Het is van belang om u tijdig en juist door een fiscaal jurist / belastingadviseurte laten begeleiden.
  2. Als een werkgever een studietoelage aan het kind van de werknemer heefttoegekend, dan geniet het kind loon uit dienstbetrekking. Dit staat keurigomschreven op de sitevan de Belastingdiensten komt ook aan de orde in deze procedure bijhet Gerechtshof(rechtsoverweging 4.1). Er moeten wel een studiereglement en overeenkomstworden opgesteld. Het kind wordt - in fiscale zin - ook werknemer van dewerkgever, hierdoor ontstaan administratieve verplichtingen (loonstrook,studiereglement, etc.). Tot een vergoeding van € 7.500 is het kind zelfgeen belasting verschuldigd (door toepassing algemene heffingskorting),hierbij gaan wij er vanuit dat het kind van uw werknemer geen ander inkomengeniet. Het kind heeft geen recht op arbeidskorting. Als het kind eenperiodieke studietoelage ontvangt van de werkgever (van de werknemer),moet er ook werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (Zvw) worden betaald.Bij een eenmalige studietoelage hoeft dit niet. Het kind is niet verzekerdvoor de werknemersverzekeringen. U kunt dit loon niet aanwijzen als eindheffingsloon.Er is geen gerichte vrijstelling mogelijk.
  3. Het kind van de werknemer kan de vergoeding ook ontvangen via een studiefondsbij de werkgever. Het fonds moet dan wel aan drie voorwaarden voldoen:het mag niet gaan om uitkeringen voor adoptie, overlijden, ziekte, invaliditeitof bevalling. Werknemers die aan het fonds bijdragen hebben de laatste5 jaar gezamenlijk tenminste evenveel aan het fonds bijgedragen als dewerkgever. Als het fonds nog geen 5 jaar bestaat, kijkt u naar de stortingensinds oprichting. De werknemer heeft geen aanspraak (recht) op uitkeringenof verstrekkingen uit het fonds.

4. Dividend naast salaris

Een directeur moet zich een bepaald salaris (gebruikelijk loon) uitkeren.Stel, u geniet een salaris van € 80.000 en uwbv maakt nog een winst van€ 80.000. Wanneer u behoefte heeft aan aanvullend inkomen,dan is het aantrekkelijkerom dit als dividend uit te keren in plaats vanals salaris.In vrijwelalle gevallen is dividend veel voordeliger dan salaris. Het DGA-salarisvoor 2023 is vastgesteld op € 51.000.

Het maximaletarief bij dividend bedraagt 38%. Het maximale tarief (DGAniet verzekerd) voor de inkomstenbelasting (en premie Zvw) bedraagt 55,5%.Vanaf een inkomen van € 25.000 is dividend feitelijk al voordeliger dansalaris, vanaf 2024 wordt het nog voordeliger door het tariefsopstapje.Lees dit artikel voor een uitgebreide toelichtingen rekenvoorbeelden.

5. (Meerdere) auto's van de zaak

Een werkgever stelt meerdere auto'sgelijktijdig ter beschikking aanzijn werknemer. Het is niet direct denkbaar dat de werknemer in alle auto'sook meer dan 500 privékilometers zou rijden. De Belastingdienst en de rechterdenken hier anders over. De werknemer moet bewijzen dat met alle auto'sminder dan 500 privékilometers op jaarbasis zijn afgelegd. Conclusie: 3keer de bijtelling. U kunt met de Belastingdienst - in sommige gevallen- afstemmen dat er slecht een bijtelling wordt toegepast op 1 auto. Ditkan via eenvoudig vooroverleg met de Belastingdienst, u krijgt dan dusvooraf zekerheid. Lees dit artikel voor eenuitgebreide toelichting.

Noot fiscaal jurist inzake optimaal DGA-salaris

We betalen allemaal belasting in Nederland. Veel ondernemers en directeuren-grootaandeelhouders(DGA's) vinden of hebben het gevoel dat ze teveel belasting betalen. Ookbestaat er vaak onzekerheid over de vraag of de fiscale mogelijkheden weloptimaal benut worden. Of dat met het verstrijken van de tijd alles nogwel optimaal georganiseerd is. Met enige regelmaat voeren wij fiscalescansuit voor ondernemers om te beoordelen of zij belasting kunnenbesparen. De fiscale scan geeft u een simpel, snel en efficiënt overzichtvan de mogelijkheden binnen uw bedrijf. De scan heeft meestal betrekkingop het midden- en kleinbedrijf, zelfstandige beroepen (zoals advocaten,chirurgen,huisartsen, etc.).

Wijmaken een beoordelingvan het bedrijf en van de positie van de ondernemeren daarbij wordt er op diverse fiscale mogelijkheden getoetst. Op basishiervan maken wij een risico-inventarisatie en een opstelling van de mogelijkheden.Of wij geven een bevestiging dat alles prima op orde is.

Enkele veel voorkomende aandachtspunten zijn:

  • Bedrijfsstructuur op orde (aansprakelijkheid, toekomstige bedrijfsopvolging,flexibiliteit)?
  • Rechtsvorm goed?
  • Arbeidsrelaties en arbeidsbeloning DGA.
  • Btw-situatie beoordelen.
  • Diverse overeenkomsten op orde?
  • Vastgoed, positiebinnen het bedrijf.
  • Voorzieningen mogelijk?
  • Oudedagsvoorzieningen goed geregeld?
  • Testament - huwelijkse voorwaarden.
  • Positie kinderen?

De kosten van een eenvoudige scan bedragen circa € 1.995en van eenuitgebreide scan € 3.000(alles exclusief omzetbelasting). Wij besprekendit graag met u en geven u een offerte. Vaak is van kosten overigens geensprake. Veelal vinden wij verbeterpunten die leiden tot een belastingbesparing,zodat onze inspanningenper saldo geld opleveren.

Second opinion

Uw huidige accountant, administrateur of adviseur is vaak waardevolvoor uw bedrijf. Hij loopt vaak al lang mee en kent u en uw bedrijf dooren door. Naeen paarjaar zou u eenfiscaal jurist of Register Belastingadviseurmoeten vragen of u fiscaal en juridisch nog wel 'bij de tijd' bent. Accountancyen belastingadvies zijn twee volledig andere werelden. Ons kantoor heeftdiverse accountantskantoren als cliënt en wij verwijzen ook regelmatigcliënten door naar accountantskantoren. Ieder z'n vak. Omdat wij geen jaarrekeningenopstellen, zijn wij geen concurrent voor accountants, wij kunnen volledigonafhankelijk ons werk doen. We zitten elkaar niet in het vaarwater, maarvullen elkaar prima aan. En u heeft daarna altijd het geruststellende gevoelniet teveel belasting te betalen.

Neemt u eens vrijblijvend contact met ons op. Aan een oriënterend gesprekzijn geen kosten verbonden.

Meer weten van fiscaal optimaal belonen dga

  • Bijtelling bij meerdere auto's
  • Meerdere auto's bijtelling
  • Dividend uitkering DGA
  • DGA salaris of dividend
  • Belastingvrije vergoeding studie kind
  • Verkoop auto BV aan DGA
  • Belonen werknemers via participatie
  • Lucratief belang werknemersparticipatie
Fiscaal optimaal belonen DGA - Jongbloed Fiscaal Juristen (2024)
Top Articles
Werkkostenregeling - Jongbloed Fiscaal Juristen
Unlock the Power of Truvy Back Office - Genuine Ken
Automated refuse, recycling for most residences; schedule announced | Lehigh Valley Press
Calvert Er Wait Time
Hotels
12 Rue Gotlib 21St Arrondissem*nt
Western Union Mexico Rate
Explore Tarot: Your Ultimate Tarot Cheat Sheet for Beginners
Meer klaarheid bij toewijzing rechter
Vanadium Conan Exiles
Parks in Wien gesperrt
Xrarse
Gt Transfer Equivalency
Oppenheimer Showtimes Near Cinemark Denton
The Shoppes At Zion Directory
24 Hour Walmart Detroit Mi
24 Best Things To Do in Great Yarmouth Norfolk
Fort Mccoy Fire Map
Why Does Lawrence Jones Have Ptsd
Ahrefs Koopje
Beverage Lyons Funeral Home Obituaries
U Of Arizona Phonebook
Mini Handy 2024: Die besten Mini Smartphones | Purdroid.de
The best brunch spots in Berlin
Surplus property Definition: 397 Samples | Law Insider
The 15 Best Sites to Watch Movies for Free (Legally!)
Student Portal Stvt
Craigslist Rentals Coquille Oregon
Giantbodybuilder.com
Cylinder Head Bolt Torque Values
Things to do in Pearl City: Honolulu, HI Travel Guide by 10Best
Craigslist Auburn Al
Core Relief Texas
FREE Houses! All You Have to Do Is Move Them. - CIRCA Old Houses
Franklin Villafuerte Osorio
Mark Ronchetti Daughters
Wells Fargo Bank Florida Locations
Club Keno Drawings
Umiami Sorority Rankings
9781644854013
10 games with New Game Plus modes so good you simply have to play them twice
1v1.LOL Game [Unblocked] | Play Online
Lima Crime Stoppers
Kb Home The Overlook At Medio Creek
Bank Of America Appointments Near Me
Dineren en overnachten in Boutique Hotel The Church in Arnhem - Priya Loves Food & Travel
Lightfoot 247
Mikayla Campinos Alive Or Dead
The Hardest Quests in Old School RuneScape (Ranked) – FandomSpot
Www Ventusky
Wieting Funeral Home '' Obituaries
Bones And All Showtimes Near Emagine Canton
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 6082

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.