Vegan Cake (zonder ei) - het basisrecept voor een vegan vanillecake (2024)

Wil je meteen naar het recept voor de vegan cake, scrol dan alvast naar beneden. Eerst deel ik nog even mijn bedenkingen die er aan vooraf gegaan zijn.

Zoals je vast al weet gaan veganisme en het maken van desserts prima samen. Alleen al in de kleine Benelux zijn er een heleboel mensen die de meest waanzinnige en 100% plantaardige zoete lekkernijen maken. En ook wij hebben met ons kookboek No Milky Way – vegan desserts natuurlijk een duit in het zakje gedaan.

De moraal van het verhaal: alles kan vegan! Ook de ietsje minder gezonde dingen 😉

Toch is er 1 culinaire afdeling waar vooraf ietsje meer denkwerk (en kopzorgen) aan te pas heeft moeten komen. Ik heb het dan natuurlijk over patisserie/gebak. Of eigenlijk alle soorten gerechten waarin eieren een belangrijke – vooral praktische – rol spelen. Wat het maken van taarten, cakes en dat soort dingen betreft, blijkt een ei toch ineens heel wat nuttige eigenschappen te hebben.

Tenminste: als je wil dat je vegan cake of taart ook enigszins eetbaar is 😉

Maar okay, inmiddels is wel bewezen dat het helemaal geen probleem is om ei-vrij te bakken. En dat net zo luchtig, smeuïg en smakelijk als hun traditionele, niet-vegan tegenhangers.

Veganistische chocoladetaarten, wortelcakes of zelfs bruidstaarten met 4 etages…het is allemaal ‘piece of cake’ 😉

Vegan Cake (zonder ei) - het basisrecept voor een vegan vanillecake (1)

No Milky Way - vegan desserts

Zelf vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boekNo Milky Way – vegan desserts. Ook ideaal om als cadeau te geven 🙂

Meer info

Inhoud toon

Simpel is het moeilijkst.

Wat me bij mijn eigen vegan kookexperimenten echter wel is opgevallen, is dat de simpelstegerechten vaak het moeilijkst zijn. Dat klinkt vast gek – en het kan ook toeval zijn – maar het is toch iets wat ikzelf regelmatig ervaren heb.

Om je een voorbeeld te geven: in ons ebook Plantaardig IJsplezier staan een heleboel ijsrecepten in allerlei smaken. Stuk voor stuk super simpel om te maken. Er was echter 1 smaak ijs die me minstens 10 pogingen heeft gekost voor ik écht tevreden was. En dat was…vanille-ijs.

Vanille-ijs godbetert!!!

Dus tja…dan had ik even daarvoor nog mega-lekker chocolade/rum/rozijnen/whatever-ijs uit m’n ijsmachine getoverd…blijkt uitgerekend deze ‘klassieker der klassiekers’ een probleemgeval te zijn. Didn’t see that coming!!!

Om knettergek van te worden :-/

Voor het maken van vegan gebak geldt eigenlijk hetzelfde; taarten in allerlei smaken en met allerlei toppings? Een tiramisu of bavarois of zelfs veganistische advocaat (hoezo eieren vervangen?!)…het bleek allemaal geen enkel probleem. Ik maakte me dus ook helemaal geen zorgen toen ik gezwind aan een ‘gewone’ vanillecake begon.

Wrong, so wrong!!!

Ook hier zou je denken dat een doogewone cake – doorgaans niets meer dan gelijke delen bloem, eieren, suiker en vetstof – super makkelijk te ‘veganiseren’ valt. Nou, dat viel dus vies tegen. Als ik een keer geen potentieel moordwapen (lees: mega-harde cake) uit de oven haalde was ie wel te brokkelig, te klef of simpelweg in z’n geheel mislukt.

En standaard oneetbaar…dat ook nog :-/

Vegan Cake (zonder ei) - het basisrecept voor een vegan vanillecake (2)

Eindelijk een geslaagde vegan cake

Natuurlijk heb ik het – ondanks al die mislukte pogingen – natuurlijk nooit opgegeven. Dat laatste woord mag in mijn woordenboek dan wel naast ‘sport’ en ‘minder Netflix kijken‘ staan…het geldt niet, nooit, never, jamais voor cake ;).

Dus ja…op een mooie dag was het zover… een geslaagde vegan vanillecake! Dus ook toen ik ‘m voor de 2, 3 en 4de keer bakte.
Wat een opluchting was dat 🙂

Na al die inspanning zou het dan ook een misdaad zijn als ik het recept niet met je deelde hé?

Voor het zover is nog even dit…

Experimentje met witte suiker

Voor dit recept heb ik – bij wijze van hoge uitzondering – fijne geraffineerde (witte) suiker – in plaats van de mij gebruikelijke ongeraffineerde rietsuiker – gebruikt. Eigenlijk een probeersel omdat ik vond dat de cake met rietsuiker toch wat grover/korreliger van structuur bleef. Zelfs als ik die rietsuiker vooraf met een koffiemolentje vermaalde.

Tot mijn verbazing leverde witte suiker dus inderdaad een fijnere en meer smeuïge cake op. Wat niet betekent dat we nu ineens grote fans zijn maar okay…het is handig om te weten. Als het je verder een zorg zal zijn dat het eindresultaat ietsje minder ‘perfect’ is, kan je dus gerust ongeraffineerde rietsuiker gebruiken. Het is zeker niet zo dat je cake dan minder lekker zal zijn.

Bovendien zijn er ook nog andere opties natuurlijk. Met als meest ideale alternatief: xylitol. Dat is een natuurlijk zoetmiddel dat net als geraffineerde suiker fijn (en wit) is en waarmee je ook prima kan bakken. Je kan de hoeveelheid suiker één op één door een hoeveelheid xylitol vervangen.

Wel 2 nadelen: ten eerste is xylitol giftig voor honden. Opletten dus als je je oogappel al eens een plakje cake durft geven! Ten tweede is xylitol behoorlijk prijzig. Zeker als je er – zoals bij dit recept – 200 gram van nodig hebt :-/

Lees hier meer over xylitol (en andere suikeralternatieven) >>

Vloeibare zoetmiddelen zoals o.a. agavesiroop of ahornsiroop, raad ik voor dit recept graag af. Puur omdat ze vloeibaar zijn en aldus de verhouding tussen de ingrediënten zullen verstoren. Het zal vast wel mogelijk zijn om er een goeie vegan cake mee te bakken maar zoals je vast wel begrijpt…zelf heb ik van het experimenteren wel even genoeg haha.

Tot slot: houd zeker de hoeveelheden van de ingrediënten in het recept aan en weeg/meet ze zorgvuldig af. Dat geldt ook zeker voor de hoeveelheid suiker. Je kan gerust proberen met wat minder maar opnieuw…geen garantie voor een geslaagd resultaat :).

Zo, genoeg blabla. Hier komt ie dan!

Vegan Cake (zonder ei) - het basisrecept voor een vegan vanillecake (3)

Vegan cake (met een vleugje vanille) – het recept

Recipe by Veganistisch KokenCourse: DessertsDifficulty: Makkelijk

Deze vegan cake is makkelijk te maken en kan je maken met basisingrediënten.

Ingrediënten

  • 250 gram bloem

  • 1 tl baksoda (natriumbicarbonaat) – géén bakpoeder dus 😉

  • snufje zout

  • 200 gram suiker (zie info hier bovenaan)

  • 200 ml ongezoete amandel- of sojamelk (wij gebruiken deze)

  • 1 el appelazijn (of 1 el citroen- of limoensap)

  • 90 ml zonnebloemolie (koolzaadolie, gesmolten kokosolie of gesmolten plantaardige margarine kan ook)

  • 1 tl vanille-extract

Bereiding van de vegan cake

  • Vet de bakvorm in met wat olie of plantaardige margarine. Zorg dat de bodem, randen en hoeken goed bedekt zijn. Verwarm de oven voor tot 170°C.
  • Meng bloem, baksoda en het snufje zout in een grote kom. Voeg de suiker toe en meng het geheel met een klopper door elkaar.
  • Doe de amandel- of sojamelk, appelazijn, vanille-extract en zonnebloemolie in een andere kom. Meng ook dit even grondig door mekaar.
  • Voeg de droge en natte ingrediënten samen en roer met een houten lepel tot een klonterloos beslag. Gebruik geen bruut geweld maar doe dit ook zeker niet te langzaam (hooguit 30 seconden).
  • Giet het beslag in de ingevette bakvorm en bak de cake gedurende 50 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid na 50 minuten met behulp van een scherp mes of satéstokje. Als er geen beslag op achterblijft is je cake gaar, anders nog even doorbakken en opnieuw testen.
  • Haal de gare cake uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen alvorens te ontvormen.
  • Val aan! 🙂

Notes

  • Extra materialen: een cakeblik van (ongeveer) 25 x 10 cm.
    Ook belangrijk: 1 theelepel (tl) = 5 ml, 1 eetlepel (el) = 15 ml

Extra tip: als je er in slaagt de cake niet meteen helemaal op te eten, kan je ‘m ook in de diepvries bewaren. Eventueel al in voorgesneden plakjes.

Recept getest? Laat dan zeker je reactie/mening achter onderaan dit artikel! Of deel alle vegan cake-weetjes die je maar bedenken kan 🙂

Vegan Cake (zonder ei) - het basisrecept voor een vegan vanillecake (4)

No Milky Way - vegan desserts

Zelf vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boekNo Milky Way – vegan desserts. Ook ideaal om als cadeau te geven 🙂

Meer info

Vegan Cake (zonder ei) - het basisrecept voor een vegan vanillecake (2024)
Top Articles
Slow Cooker Crack Chicken Recipe - A Low Carb + Keto Dinner Idea!
37+ Healthy Ground Turkey Recipes (Best on the Internet!) 
Places 5 Hours Away From Me
O'reilly's Auto Parts Closest To My Location
Ffxiv Palm Chippings
Room Background For Zepeto
Nehemiah 4:1–23
Mackenzie Rosman Leaked
What happened to Lori Petty? What is she doing today? Wiki
³µ¿Â«»ÍÀÇ Ã¢½ÃÀÚ À̸¸±¸ ¸íÀÎ, ¹Ì±¹ Ķ¸®Æ÷´Ï¾Æ ÁøÃâ - ¿ù°£ÆÄ¿öÄÚ¸®¾Æ
Hk Jockey Club Result
Comcast Xfinity Outage in Kipton, Ohio
Hay day: Top 6 tips, tricks, and cheats to save cash and grow your farm fast!
CSC error CS0006: Metadata file 'SonarAnalyzer.dll' could not be found
Aries Auhsd
Gt Transfer Equivalency
George The Animal Steele Gif
Nioh 2: Divine Gear [Hands-on Experience]
Canvas Nthurston
Commodore Beach Club Live Cam
Byui Calendar Fall 2023
MLB power rankings: Red-hot Chicago Cubs power into September, NL wild-card race
Tyrone Unblocked Games Bitlife
Riherds Ky Scoreboard
Chase Bank Pensacola Fl
Restored Republic June 16 2023
Idle Skilling Ascension
What Is a Yurt Tent?
What we lost when Craigslist shut down its personals section
Parent Management Training (PMT) Worksheet | HappierTHERAPY
134 Paige St. Owego Ny
Verizon TV and Internet Packages
Graphic Look Inside Jeffrey Dresser
Gas Prices In Henderson Kentucky
Space Marine 2 Error Code 4: Connection Lost [Solved]
Raising Canes Franchise Cost
How Does The Common App Work? A Guide To The Common App
Craigslist Com Panama City Fl
FREE - Divitarot.com - Tarot Denis Lapierre - Free divinatory tarot - Your divinatory tarot - Your future according to the cards! - Official website of Denis Lapierre - LIVE TAROT - Online Free Tarot cards reading - TAROT - Your free online latin tarot re
Fedex Passport Locations Near Me
Vérificateur De Billet Loto-Québec
Gon Deer Forum
705 Us 74 Bus Rockingham Nc
3367164101
Myra's Floral Princeton Wv
A Snowy Day In Oakland Showtimes Near Maya Pittsburg Cinemas
Gear Bicycle Sales Butler Pa
Inloggen bij AH Sam - E-Overheid
211475039
The Ultimate Guide To 5 Movierulz. Com: Exploring The World Of Online Movies
Olay Holiday Gift Rebate.com
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 6123

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.